prigorjehr-regionalni-portal
Menu

Mladi Zelinčani uspješno završili međunarodnu Brainobrain Akademiju

Prva grupa djece u Brainobrain centru u Sesvetama uspješno je završila svih 10 razina međunarodne Brainobrain Akademije. Među njima su bila i naša dva mlada sugrađana: Ivan Kralj, učenik OŠ D.Domjanić u Zelini i Luka Lazarin, učenik OŠ K. Š. Đalskog u Donjoj Zelini.

Brainobrain Akademija je odlična inovativna aktivnost koja omogućava snažan razvoj vještina i sposobnosti djece: poboljšava pamćenje, koncentraciju, organizacijske sposobnosti, multitasking, fotografsku memoriju, verbalnu i neverbalnu komunikaciju, kreativnost  što znatno olakšava snalaženje u školskim, izvanškolskim i životnim situacijama. Program provode certificirani Brainobrain treneri, a voditeljica Brainobrain centra za područje Sesveta i Svetog Ivana Zeline je naša sugrađanka Mirjana Fučkan.

Zanimljivo je da su Brainobrain tečajevi dostupni našim malim sugrađanima od 7 do 14 godina i u Svetom Ivanu Zelini, u Vatrogasnoj 2, i to u dnevnim terminima prije ili poslije nastave, ovisno o školskom turnusu. Upisi su u tijeku stalno, a sve detalje možete saznati na www.snaga-znanja.hr/brainobrain ili na 091 522 80 28. [PD]

Novi broj magazina u prodaji

Pao je prvi pravi snijeg ove zime i stvorio pravi fašejnski ugođaj. Kiselo zelje, kobase, kraflini i kuhano vino svuda po Prigorju pašeju uz snježni pokrivač. U subotu pred fašejnek bilo je veselo u Zelini. Odmah iza fašejnskih spelavanja tristotinjak klinaca iz dječjih vrtića Proljeće i Tintilinić, na placu, svesrdno potpomognuti tetama iz vrtića, roditeljima i TZG-a. Pristigli su pri obilasku kroz grad Biškupčani sa svojom fašejnskom povorkom. U nedjelju su se fašejnskim spelavanjima pridružili i Donjoorešani koji su spelavanje obavili u svojoj režiji.

Kako ćete ovaj broj čitati uoči Dana žena, sadržajem smo ga uglavnom posvetili njima. Osim predstavljanja nekoliko naših sugrađanki, tu su još priče o jednoj mladoj flautistici i dvije hokejašice. A o TV dogodovštinama veselih bakica, kako nazivaju Ružicu i Baricu na snimanju RTL-ovog kulinarskog natjecanja Tri, dva, jedan - kuhaj, na kojem su naše sugrađanke do ovog broja već daleko dogurale, čitat ćete u idućem broju. Projekt Aquaparka se zahuktao. Predajom zahtjeva za građevinsku dozvolu nadležnom tijelu završena je papirologija – očito teži dio na putu realizacije ove, za cjelokupni grad, značajne investicije. U prošlom je broju kod prijeloma izostavljen dio teksta o zavičajnoj zbirci Knjižnice i čitaonice i to onaj važniji, pa ga kao nastavak donosimo u ovom broju. Od Noći muzeja u Muzeju traje zanimljiva i poučna izložba koju vam toplo preporučamo pogledati. Alan Nokaj nas je još jednom obradovao svojim uspjehom, a u Blaževdolu su nastavljena nedjeljna druženja uz poeziju i glazbu.

U svoje ime i u ime članova redakcije čitateljicama čestitam skori Dan žena!

Radovan Brlečić, glavni urednik

Svečanost otvorenja novog elektro laboratorija

U Srednjoj školi Dragutina Stražimira u Svetom Ivanu Zelini održana je svečanost otvorenja novoopremljenog elektro laboratorija za izvođenje vježbi iz predmeta s područja elektrotehnike, koji je u siječnju 2018. godine započeo s radom, a u cijelosti je financiran sredstvima Zagrebačke županije.

„Specijalizirane su učionice nezaobilazan dio realizacije nastavnog plana i programa u trogodišnjim i četverogodišnjim strukovnim školama, a izvođenjem vježbi u novoopremljenom laboratoriju učenicima će se omogućiti stjecanje praktičnih znanja, a posljedično i veća konkurentnost na tržištu rada. Jednako je tako važna i oprema kupljena za potrebe obrazovanja učenika prema nastavnom planu i programu zanimanja poljoprivredni tehničar – opći, kao i prema novom strukovnom kurikulu za stjecanje kvalifikacije agrotehničar, kojeg uvodimo sljedeće školske godine,“ - istaknula je Martina Zerec, v.d. ravnatelja Srednje škole i ujedno zahvalila Zagrebačkoj županiji, zahvaljujući kojoj je Škola dobila sredstva u iznosu od oko 330.000,00 kn, kojima je u cijelosti opremljen novi elektro laboratorij.

Svečanom otvorenju prisustvovali su Hrvoje Košćec, gradonačelnik Svetog Ivana Zeline, Hrvoje Frankić, zamjenik župana Zagrebačke županije, Mirela Katalenac, pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu, Marija Sesvečan, predstavnica Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo, Miroslav Antolčić, voditelj Međužupanijskog stručnog vijeća elektrotehnike i računalstva, Jadranka Bakula i Borislav Lučić iz Srednje strukovne škole Velika Gorica, Franjo Faltak, kapelan župe sv. Ivana krstitelja, predstavnici upravnih odjela grada Svetog Ivana Zeline, Savjetodavne službe i Udruge proizvođača marke vina Kraljevina, predstavnici susjednih osnovnih škola, Božidar Pecak, prvi ravnatelj škole te gospodin Tokić, dugogodišnji tajnik, članovi Školskog odbora, predstavnici tvrtki Model-Educa i Ekodren koje su opremale školski novi elektro laboratorij, zelinski obrtnici i predstavnici privatnih tvrtki.

„U nadi da ćemo i dalje jačati partnerske odnose sa svim relevantnim institucijama, od Zagrebačke županije, Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, preko Grada Svetog Ivana Zeline i lokalne zajednice do privatnih tvrtki, malih obrtnika i poduzetnika, još vas jednom srdačno pozdravljam i iskreno zahvaljujem na podršci koju ste svojim dolaskom iskazali našoj školi i strukovnom obrazovanju,“ - zaključila je Zerec.

Okupljenima se obratio i gradonačelnik Hrvoje Košćec, koji je naglasio da će Grad Sveti Ivan Zelina nastaviti sa suradnjom sa Srednjom školom, za koju smatra da izvrsno radi svoj posao. „Naša Srednja škola dokaz je da se iz godine u godinu može raditi sve bolje i bolje. Prije dvije godine započeo je projekt plastenika, a danas je već škola opremljena novim elektro laboratorijem. Drago mi je što su to i naši obrtnici prepoznali. Mislim da je ovo zaista vrijedno za našu školu i učenike. Vrlo visok postotak učenika koji upisuju zelinsku školu upisuju se na željeni fakultet, " - istaknuo je gradonačelnik Košćec. Hrvoje Frankić, zamjenik župana Zagrebačke županije kazao je da mu je drago što je škola opremljena novim elektro laboratorijem, zahvaljujući kojem će učenici imati bolje uvjete za rad i učenje, a kasnije lakše moći konkurirati na tržištu rada. Jednako tako, drago mu je što škola razmišlja proaktivno, a svi projekti koje ima ili koje planira imati hvale su vrijedni.

Svečanost otvorenja organizirana je s ciljem promocije strukovnog školstva u sektoru elektrotehnike i računalstva, kao i u sektoru poljoprivrede, čime bi škola bila na tragu europskih trendova u naglašavanju važnosti strukovnih zanimanja. [PD]

Po usluge vrhunskih liječnika u Dugo Selo

Poliklinika Atria – briga o zdravlju cijele obitelji

Dugo Selo je odnedavno bogatije za novu, moderno opremljenu polikliniku u kojoj radi tim vrhunskih stručnjaka koje su stanovnici Dugog Sela i okolice do sada morali posjećivati isključivo u Zagrebu. Cijelu priču započela je Natalija Beljo, spec.ginekologije i opstetricije sa svojom obitelji koja je nakon devet godina rada u primarnoj zdravstvenoj zaštiti žena u Dugome Selu hrabro odlučila krenuti korak dalje.

Na adresi Miroslava Krleže 11 u Dugome Selu, smjestila se suvremena poliklinika koja pruža usluge ne samo ženama, već i cijeloj obitelji.

U ginekološkoj poliklinici uz doktoricu Beljo radi i vrhunska liječnica koja dolazi iz KB Merkur, Dr. Gordana Planinić-Radoš, a koja je ujedno i subspecijalist humane reprodukcije. Za sve buduće roditelje, u poliklinici Atria možete obaviti i prenatalni Harmony test. Harmony test je neinvazivni test pomoću kojeg već s 10 tjedana trudnoće možete s 99% sigurnošću otkriti vjerojatnost ima li dijete Down, Edwards ili Patau sindrom, a uključuje i analizu određivanja spola fetusa te rizik za poremećaje spolnih (X,Y) kromosoma. Rezultati se čekaju u prosjeku 7 dana (iako u većini slučajeva nalazi budu gotovi unutar 3 do 5 radnih dana).

Ginekološka poliklinika osmišljena je tako da se bavi sa svim fazama ženinog života, održava ga zdravim, počevši od adolescencije i prvog pregleda, do trudnoće i cijelog reproduktivnog perioda, pa sve do menopauze.
Novopečeni roditelji Dugog Sela i okolice više ne moraju svoju bebu naručivati i prije rođenja na ultrazvuk kukića koji se u Zagrebu čeka i po nekoliko mjeseci. Ultrazvuk za bebe u poliklinici Atria jednom ili dva puta mjesečno obavlja vrhunski dječji ortoped dr.sc. Ozren Vrdoljak iz Klinike za dječje bolesti Zagreb, kojem su uža specijalnost razvojne anomalije dječjeg kuka sa ultrazvučnom dijagnostikom novorođenačkog i dojenačkog kuka, dječje stopalo – prirođene i stečene deformacije stopala.

Također, posebna pozornost posvećena je ultrazvučnoj dijagnostici. Poliklinika Atria opremljena je najsuvremenijim ultrazvučnim uređajima, a o pacijentima brine dr. Sunčana Žuteković, vrhunska dijagnostičarki koja je 2015. i 2016 nagrađena Priznanjem za izvrsnost na razini Republike Hrvatske.

Iz KBC Osijek, dva puta mjesečno dolazi dr. Melita Vuković Polić, voditeljica poliklinike i dnevne bolnice Zavoda za dermatologiju i venerologiju KBC Osijek, koji je jedan od najrespektabilnijih kliničkih centara za dermatologiju i venerologiju u Hrvatskoj. Novost u poliklinici je urologija koju u budućnosti planiraju još proširivati, posebice s aspekta ginourologije. Urološku ordinaciju u poliklinici Atria vodi dr. Vuković Jurica koji dolazi iz KB Merkur iz Zagreba. Kako nam je najavila dr. Beljo, u planu su još neke usluge koje će Dugom Selu i svim obližnjim mjestima osigurati cjelokupnu za cijelu obitelj. [Sponzorirani članak]

 

Obavijest građanima o nepovoljnim vremenskim uvjetima

Zbog iznadprosječno niskih temperatura zraka i vremenskih neprilika održana je izvanredna sjednica Stožera civilne zaštite Grada Svetog Ivana Zeline na kojoj je analizirano stanje uslijed nepovoljnih vremenskih uvjeta na području Grada te su dogovorene odgovarajuće aktivnosti mjerodavnih službi u cilju zaštite ljudi, objavljeno je na stranici Grada Svetog Ivana Zeline.

Ivica Mačković, zapovjednik vatrogasnih postrojbi Vatrogasne zajednice grada Svetog Ivana Zeline, izvijestio je kako nije bilo intervencija, ali da su ljudi i vozila pripravni. Zelinske komunalije čiste lokalne ceste, istaknuo je direktor Ivan Dananić, ceste su prohodne te nema izoliranih mjesta, ali ljudima na terenu veliki problem stvaraju vrlo niske temperature i jak vjetar koji stvara zapuhe snijega. Ivan Pelko, direktor Veterinarske stanice Sveti Ivan Zelina rekao je kako se obilazi teren i stanje je zadovoljavajuće. Povećani angažman ovih dana ima Centar za socijalni skrb Sveti Ivan Zelina, pa je tako ravnateljica centra Alma Mašić-Biljan istaknula kako su uspješno zbrinuli tri korisnika koji su imali problema s pothlađivanjem.

Pojačan je rad Ispostave Doma zdravlja Zagrebačke županije u Svetom Ivanu Zelini i Ispostave Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Zagrebačke županije u Svetom Ivanu Zelini. Voditeljica Ispostave Doma zdravlja Zagrebačke županije u Svetom Ivanu Zelini Štefica Kamenarić-Filipović, dr.med., na sastanku je dogovorila i da će se u slučaju potrebe pozvati u pomoć i koristiti vozila zimske službe ili vatrogasne zajednice kako bi se došlo do korisnika na terenu. Gradsko društvo Crvenog križa Sveti Ivan Zelina uvelo je 0-24 dežurstvo istaknula je ravnateljica Branka Puhelek, te dodala da uz savjete građanima kako se ponašati u ovakvim vremenskim neprilikama, Crveni križ ima i otvoreno skladište tekstila kako bi se korisnici mogli opskrbiti toplom odjećom. Mario Blek, pomoćnik načelnika za poslove policije Policijske postaje Sveti Ivan Zelina, naglasio je kako je policija u koordinaciji sa svim službama i pazi na sigurnost građana i imovine. Na sastanku je sudjelovao i Dubravko Kavčić, predstavnik Hrvatske gorske službe spašavanja, Stanice Zagreb, koji je u slučaju kriznih situacija ponudio pomoć od strane HGSS-a.

Građanima se preporuča da budu oprezni prilikom kretanja, kako bi se otklonile opasnosti od mogućih ozljeda. Kako bi se zaštitili, preporuča se da se pridržavaju sljedećih preporuka za zaštitu od hladnoće objavljenih na stanicama Gradskog društva Crvenog križa Sveti Ivan Zelina. Također, ukoliko su upoznati da u njihovoj blizini postoje osobe starije životne dobi ili drugi potrebiti kojima je u ovakvim situacijama potrebna bilo kakva pomoć apeliraju da ih se ovih dana kontaktira, a u slučaju potrebe da se nazove jedinstveni broj za hitne službe 112 ili dežurni broj Centra za socijalnu skrb 098267586 od 7 do 15 sati, a popodne i vikendom brojeve 098267545 i 098267530. Gradsko društvo Crvenog križa Sveti Ivan Zelina građani mogu dobiti na broj telefona 0992060415. [PD]

Najljepši zelinski snjegović 2018.

Turistička zajednica grada Svetog Ivana Zeline poziva vas da se prijavite na natjecanje za Izbor najljepšeg snjegovića Zeline.

Sve što je potrebno da biste sudjelovali u najtječaju jest napraviti snjegovića, fotografirati ga ili vrijedne vlasnike te poslati osobne podatke (ime i prezime, adresu i broj telefona) na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 

Fotografije možete i osobno donijeti ili poslati poštom na adresu: TZG Sv. Ivan Zelina, Trg Ante Starčevića 13, 10380 Sv. Ivan Zelina.

Sve fotografije bit će objavljene na Facebook stranici Turističke zajednice grada Sv. Ivana Zeline.

Snježni žiri i „lajkovi“ ispod fotografija izabrat će najljepšeg i najzanimljivijeg snjegovića koji će svom ponosnom vlasniku donijeti vrijednu nagradu - sanjke u kojima će nastaviti uživati u zimskim radostima.

Natječaj je otvoren dok to vremenski uvjeti dozvole, a kraj će iz Turističke najaviti par dana prije na Facebook stranici Visit Sveti Ivan Zelina. [PD, Foto: TZ]

Upitnik o problemima u zajednici

Grad Sveti Ivan Zelina poziva građane da odvoje 15-ak minuta svojeg vremena te putem poveznice u nastavku odgovore na nekoliko pitanja vezanih uz probleme koje uočavaju u gradu i lokalnoj zajednici.

Poveznica na upitnik o problemima u zajednici

Grad se krajem prošle godine uključio u projekt „Prevencija u zajednici“ gdje kroz dodatni rad gradskog Vijeća za prevenciju namjerava doprinijeti učinkovitoj prevenciji zlouporabe sredstava ovisnosti i smanjenju broja mladih ovisnika u lokalnoj zajednici.

Do sada je u sklopu projekta kroz set edukacija i znanstveno utemeljenih akcija osnaženo gradsko Vijeće za prevenciju, a sada slijedi istraživanje među djecom i mladima, dok se kroz anonimne upitnike u projekt namjerava uključiti i šira javnost – naši građani - s pitanjima potreba i problema s kojima se susreću u svakodnevnom životu naše zajednice. Cilj je uključiti što veći broj građana na svim razinama te utjecati na smanjenje trendova konzumacije alkohola, pušenja i korištenja ostalih sredstava ovisnosti među djecom i mladima te im omogućiti zdraviju okolinu za odrastanje.

Rezultati ovog istraživanja vrlo su bitni za daljnji tijek projekta jer će se temeljem njih razviti gradski akcijski plan prevencije koji će uključivati i konkretne korake za učinkovitu prevenciju. Rezultati istraživanja kao i akcijski plan namjeravaju se predstaviti zainteresiranim građanima tijekom svibnja ove godine. [PD]

Nagrada za najbolju masku kino ulaznice i krafne

Prigorje.hr i POU Sveti Ivan Zelina organiziraju nagradni natječaj pod nazivom: „Izbor najljepše maske“ na koji se mogu prijaviti svi zainteresirani mališani, u subotu, 10. veljače na Trgu Ante Starčevića za vrijeme manifestacije "Zelinski fašnik".

Za najbolju masku prema odabiru publike osigurane su kino ulaznice, a za najbolju grupnu masku fašničke krafne Pekarne "Kralj". Nagrade će biti javno uručene 10. veljače u sklopu manifestacije koja počinje u 12 sati na središnjem gradskom trgu, a uručit će ih gradonačelnik Hrvoje Košćec. [PD]

Novi broj magazina Prigorje.hr u prodaji

Nikaj na svetu lepšega ni, nego gorica kada rodi, kaže stara vinska popevka. A da bi nam rodile, treba već u siječnju krenuti u trsje. Kako su vinogradari i vinoljupci po zelinskim bregima obilježili početak radova u vinogradima tradicionalnom proslavom Vincekova, donosimo u velikoj fotoreportaži.

Dio tradicije našega zavičaja sačuvan je u pisanom obliku u fundusu zavičajne zbirke Knjižnice Sveti Ivan Zelina. Tradicija je i darivanje naših najmlađih sugrađana u božićno vrijeme od strane članova Moto i off road cluba Zelina. Paljenje svijeća na središnjem trgu u vrijeme došašća, božićni sajam, proslava dječje Nove godine u podne na Silvestrovo, javni ispraćaj stare godine te Malonogometni turniri 8 kafića i onaj za najmlađe u organizaciji NK Zelina i Grada, na putu su da postanu dio tradicije našega Grada u božićno vrijeme. Božić je donio lijep i vrlo vrijedan poklon Srednjoj školi Dragutina Stražimira. Na javnom natječaju Ministarstva poljoprivrede škola je za projekt „Kraljevina – autohtona sorta zelinskog kraja“ dobila nepovratna sredstva.

Liječnica obiteljske medicine Mirjana Hranjec Banovec i agilna predsjednica GDCK-a, drugu je godinu zaredom proglašena od strane pacijenata doktoricom godine u Svetom Ivanu Zelini. Zelinski konjički klub je okupljalište mladih. Hokejaši i hokejašice HK Zeline razveselili su svoje navijače na kraju stare godine osvajanjem prvog mjesta u konkurenciji muškaraca i drugog u konkurenciji žena na Croatia indoor cupu '18 održanom u našem Gradu.

I tako događaj po događaj, mine najradosniji dio godine. Minuo je i siječanj, poznat kao najdepresivniji mjesec u godini, a onda nam stiže veljača, najkraći mjesec u godini, fašničke spelancije, Valentinovo i s njima novi broj Prigorja.hr.

Vaš Radovan Brlečić, glavni urednik

Primopredaja glavnog projekta Aquapark Zelina

Gradu Sveti Ivan Zelina predan je glavni projekt, odnosno kompletna projektna dokumentacija za Aquapark Zelina koju će Grad sada poslati javno-pravnim tijelima i zatražiti njihovu suglasnost za izdavanje građevinske dozvole.

„Ishođenje građevinske dozvole je završni korak prije početka radova. Ona je najkonkretniji pokazatelj naše ozbiljnosti i odlučnosti da se realizira projekt Aquapark Zelina, što građani s nestrpljenjem očekuju“ – izjavio je gradonačelnik Hrvoje Košćec prilikom primopredaje dokumentacije.

Projektna dokumentacija sastoji se od 14 dijelova glavnog projekta i 4 elaborata, a izradila ju je tvrtka PulSaR arhitektura d.o.o. iz Zagreba. Ovlašteni projektanti su u skladu s uvjetima za građenje razradili arhitektonski, građevinski, elektrotehnički, strojarski i geodetski projekt, a izrada dokumentacije trajala je od listopada prošle godine.

Projekt aquaparka realizirat će se na području bivših zelinskih bazena koji su u drugoj polovici prošlog stoljeća bili jedan od najljepših turističkih centara kontinentalne Hrvatske i omiljeno izletište za tisuće Zagrepčana i drugih koji su se dolazili kupati u Sveti Ivan Zelinu. Zadnjih petnaestak godina nisu više u funkciji, a 2013. godine Grad Sveti Ivan Zelina započeo je s pripremom prostora i dokumentacije kako bi se ovo područje ponovno revitaliziralo. Idejno rješenje za Aquapark Zelina izradila je tvrtka ActionPark WaterScapes iz Španjolske 2016. godine, koje je koncipirano tako da se projekt realizira u fazama. U prvoj fazi izgradit će se vodene površine namijenjene plivanju, kupanju i relaksaciji te tobogani koje će moći koristiti odrasli i djeca.

Već će prva faza sadržavati veliki „dvorac“ koji će imati sedam tobogana, a kasnije će se na to dodati visoki mega tobogan s drugim sadržajima. U sklopu objekata na ulazu predviđene su svlačionice, toaleti i drugi obvezni sadržaji za upravljanje aquaparkom, ali veći dio prostora bit će namijenjen za ugostiteljske i zabavne sadržaje koji mogu funkcionirati tijekom cijele godine – klupski prostor u podrumu, restoran u prizemlju s terasom, velika dvorana na prvom katu koja će služiti za veći broj gostiju i razne svečanosti, dvorane za vježbanje, wellness, spa ili beauty sadržaj i slično.

Procijenjena vrijednost projekta je 6 milijuna eura. Ovako zamišljen projekt daje mogućnost uključivanja potencijalnih investitora u svakoj fazi projekta. Projekt Aquapark Zelina uvršten je i na popis kapitalnih projekata Agencije za investicije i konkurentnost, a više informacija o projektu može se saznati i na internetskim stranicama http://www.aquaparkzelina.hr. [PD]