prigorjehr-regionalni-portal
Menu

Članovi DVD Blaževdol spasili nestalu osobu u Nespešu

Članovi DVD-a Blaževdol ponovno su pokazali svoju profesionalnost i spremnost da pomognu u nevolji. Kako su i sami napisali u izvještaju, izašli su na teren u srijedu navečer iza 22 sata na dojavu o nestaloj osobi na poručju Nespeša. U nastavku prenosimo njihov izvjštaj: „Izlazimo s NV 111 i kombi vozilom 105 te 9 operativaca (+1 pričuva). Dolaskom na lokaciju, u razgovoru s policijom saznajemo kako su mještani čuli zapomaganje. Dižemo rasvjetni stup na NV 111 te započinjemo s pretraživanjem izrazito nepristupačnog terena (nisko raslinje, šikara). Nakon pola sata od početka potrage pronalazimo nestalu osobu cca 500 metara od glavnog puta. Osoba starije životne dobi, kaže da se dobro osjeća, nije padala niti je dezorijentirana, ali nije imala snage vratiti se u vikendicu. Osobu imobiliziramo na nosila te nosimo do puta gdje ju preuzimaju djelatnici HMP na daljnju obradu. Povratak u DVD u 23:20“.

Milštajnovi dječaci na okupu

Kad dio svoje mladosti provedete zajedno u školskim klupama, tada baštinite bezbroj sjećanja, doživljaja događaja - zavnih uspomena. Učenici Prve učiteljske škole iz Zagreba generacija 1962./ 63.  obilježili su 56. obljetnicu mature. Ovaj put bili su u Svetom Ivanu Zleini gdje im je domaćin bio Mile Tokić. „Milštajnovi dječaci“ kako ih je zvao razrednik Roman Milštajn  bili su na grobu svoga kolege iz razreda Ivana Jelavića u Svetom Ivanu Zelini gdje su se sjetili i ostalih 14 preminulih kolega iz razreda. Oni su posjetili Gradski muzej, te u Kominu crkvu Sveta Tri Kralja gdje ih je vlč. Maksimilijan Herceg upoznao s ovim kulturno povijesnim spomenikom kulture. Milštajnovi dječaci sastaju se svake godine u drugom mjestu. Do sada su bili u Prološcu, Turopolju, Dolini kardinala, Belecu  i Klanjcu ( Hrvatsko zagorje) .

Domaćin ovome druženje Mile Tokić kaže: "Peti A razred kultni je razred Prve učiteljske škole. Za 50 obljetnicu tiskali smo poseban spomenar. Odlučili smo se sastajati svake godine, jer nas je sve manje. Na ovom susretu više smo saznali o Prigorju. Proveli smo jedan lijep jesenski dan pun sjećanja. Bili smo  srednjoškolci cijeli dan, što je najveća vrijednost naših okupljanja". ( Dragan Vicković)

Nova rasvjeta u svih 62 naselja

U Svetom Ivanu Zelini krenuli su radovi na realizaciji projekta NEWLIGHT kojim se provodi rekonstrukcija i modernizacija postojeće javne rasvjete. U 62 naselja postojeća javna rasvjeta biti će zamijenjena novim energetski učinkovitim LED svjetiljkama čime će se ostvariti znatna ušteda energije i smanjenje troškova. "Projekt financiramo putem ESCO modela, što konkretno znači da se Grad Sveti Ivan Zelina neće kreditno zaduživati već će se cijela investicija plaćati iz uštede energije koju ćemo ostvariti kroz novu štedljivu LED rasvjetu“, naglasio je gradonačelnik Hrvoje Košćec te dodao da o isplativosti cijelog projekta najviše govori činjenica da će unatoč cijeloj modernizaciji u proračunu Grada Svetog Ivana Zeline ostati razlika od oko 750.000 kuna godišnje, što ukupno za ugovoreni period od 10 godina iznosi 7,5 milijuna kuna uštede.

Nove LED svjetiljke osim što su energetski učinkovite, omogućit će novu regulaciju rada sustava javne rasvjete na način da će svjetiljke svijetliti cijelu noć. Ovom modernizacijom smanjuje se potrošnja električne energije za približno 90% dok se emisija CO2 smanjuje za 600 tona CO2 godišnje. Grad Sveti Ivan Zelina projektom dobiva ekonomičnu javnu rasvjetu, povećava komfor korisnicima javnih površina, osigurava veću prometnu i opću sigurnost, te na dugi rok smanjuje potrošnju energije, svjetlosno onečišćenje i emisije onečišćivača.

Za provođenje usluge modernizacije i rekonstrukcije sustava javne rasvjete Grada Svetog Ivana Zeline izabrana je tvrtka PETROL d.o.o. koja osim što će vršiti radove na demontaži i montaži novih svjetiljki, sljedećih deset godina održavati će i cjelokupni sustav javne rasvjete. Ukupna vrijednost radova iznosi 13.106.250,00 kuna.,  

Počela je škola

1478 učenika krenulo je u Svetom Ivanu Zelini danas u novu školsku godinu. Među njima je i 137 prvašića koji su sjeli u klupe osnovnih škola te 86 novih polaznika Srednje škole Dragutina Stražimira. U srednjoj školi su upisali programe opće gimnazije, agrotehničar i tehničar za električne strojeve s primijenjenim računalstvom te u obrtničkim programima za zanimanja strojobravar, automehaničar, stolar, elektroinstalater i frizer.

Svi osnovnoškolci su dobili besplatne udžbenike koje je osigurao Grad Sveti Ivan Zelina u suradnji sa Zagrebačkom županijom. Novost je i da su u srednjoj školi besplatne udžbenike dobili učenici prvih razreda, a uz njih po prvi put i učenici drugih razreda srednje škole. Grad također sudjeluje i u financiranju programa produženog boravka za učenike od 1. do 4. razreda te sufinancira prijevoz redovnim učenicima srednjih škola.

Svim učenicima, nastavnicima te ostalim djelatnicima škola želimo sretnu i uspješnu novu školsku godinu.

Subvencioniranje prijevoza srednjoškolcima

Grad Sveti Ivan Zelina objavio je na službenu obavijest o subvencioniranju troškova javnog autobusnog prijevoza redovitih učenika srednjih škola za školsku godinu 2019./2020. koji imaju prebivalište na području Grada Svetog Ivana Zeline, a kojima isti nisu u cjelini financirani iz drugih izvora, odnosno koji nisu smješteni u učeničkome domu, kako slijedi:

 - 7,5% od osnovne relacijske cijene učeničke mjesečne pokazne karte, osim za posebnu kategoriju učenika (više braće/sestara srednjoškolaca-putnika),

- 15% od osnovne relacijske cijene učeničke mjesečne pokazne karte za posebnu kategoriju učenika (više braće/sestara srednjoškolaca-putnika).

Predmetno subvencioniranje ne odnosi se na autobusni/tramvajski prijevoz Grada Zagreba.

Učenici koji ostvaruju pravo na subvencioniranje prijevoza potvrde mogu preuzeti u Gradu Sveti Ivan Zelina, Trg A.Starčevića 12, Sveti Ivan Zelina, I. kat, soba 36 svakim radnim danom od 7,30 do 15,00 sati.

Potrebna dokumentacija:

-potvrda srednje škole o redovnom upisu
-preslika osobne iskaznice/uvjerenje o prebivalištu učenika

Obrasce potražite na sljedećoj poveznici: https://www.zelina.hr/portal/novosti/item/2320-obavijest-o-subvencioniranju-troskova-prijevoza-redovitih-ucenika-srednjih-skola.html

 

Energetska obnova zgrade gradske uprave

Radovi obuhvaćaju toplinsku izolaciju vanjskih zidova i stropova prema negrijanom prostoru tj. tavanu te rekonstrukciju sustava grijanja. Cilj obnove zgrade je osigurati bolje uvjete rada, ali i financijske uštede povećanjem energetske učinkovitosti. Rekonstrukcijom sustava grijanja, na godišnjoj razini, vrijednosti potrošnje energije smanjiti će se 59.47%. Osim što će zgrada biti energetski učinkovita dobiti će i novu vizuru.

Grad financira mikročipiranje pasa

Grad Sveti Ivan Zelina započeo je s financiranjem mikročipiranja pasa čiji su vlasnici s područja grada Svetog Ivana Zeline. Izvoditelj usluge mikročipiranje je Veterinarska stanica Sveti Ivan Zelina, a pravo na financiranje mikročipiranja vlasnik može ostvariti za najviše dva psa. Sredstva za ovaj program osigurana su od strane Zagrebačke županije i to 90,00 kuna po jednom mikročipiranju. Sve dodatne informacije možete saznati na broj mobitela 099 2000 860 ili u Veterinarskoj stanici, najkasnije do 16. prosinca 2019. godine.

Zelinčanka sudjelovala u flash mobu u povodu Svjetskog dana glazbe

Mlada flautistica Noemi Majta sudjelovala je u obilježavanju Svjetskog dana glazbe koji se slavi 21. lipnja. S ciljem slavlja i popularizacije glazbene kulture, brojni gradovi postaju pozornice za glazbenike amatere i profesionalce koji podsjećaju na važnost glazbe u svakodnevnom životu. U Hrvatskoj je Zračna luka Franjo Tuđman tako ugostila više od 80 djece i mladih iz udruge „SO DO – El Sistema Hrvatska“ okupljenih u simfonijski orkestar, koji su nenajavljenom, iznenadnom izvedbom Završnog kola iz opere „Ero s onoga svijeta“ oduševili brojne putnike. Orkestar je pratio dječji zbor Centra za kulturu i informacije Maksimir, a performans se odvijao pod redateljskom palicom Krešimira Dolenčića, Hrvoja Korbara i Marte Tutiš te dirigentskom palicom maestra Ante Sladoljeva.

"Umorni smo jer smo u zračnoj luci večer prije nastupa imali kasnu probu, zaspali smo tek oko 3 sata ujutro, ali smo jako sretni i ponosni na svoju kćer" - izjavili su Noemini roditelji. Noemi se glazbom bavi od svojih ranih godina, a pažnju javnosti privukla je još 2015. godine kada je kao učenica osnovne škole "Dragutin Domjanić" uz kolegicu Ivanu Mrvčić predstavljala školu na Festivalu dječje kajkavske popevke u Zlataru. 

Flash mob održan je na prvom katu novog putničkog terminala Zračne luke Franjo Tuđman u prostoru check-ina. Nakon izvedbe Završnog kola iz opere „Ero s onoga svijeta“, mladi glazbenici počastili su putnike i posebnim polusatnim koncertom tijekom kojeg su izveli nekoliko skladbi klasične, popularne i filmske glazbe.

Termin Flash mob odnosi se na skupinu ljudi koja se iznenada sastaje na dogovorenom mjestu s ciljem izvedbe zabavnog, satiričnog ili umjetničkog performansa. U ovom je flash mobu sudjelovalo čak 85 članova orkestra udruge iz dvaju SO DO centara u Zagrebu i Istri, 20 članova dječjeg zbora Centra za kulturu i informacije Maksimir te oko 150 roditelja i članova obitelji djece, a pridružile su im se i Zagrebačke mažoretkinje. Da bi sve bilo izvedeno prema planu pobrinuo se redatelj Krešimir Dolenčić sa svojim suradnicima Hrvojem Korbarom i Martom Tutiš koji su se u projekt organizacije flash moba uključio volonterski. „Poziv udruge SO DO prihvatio sam s velikim zadovoljstvom jer izuzetno cijenim to što rade i način na koji odgajaju našu djecu i mlade. Ljubav prema glazbi nalazi se u svakom od nas, a na nama odraslima je da djeci od malih nogu pokažemo kako da tu ljubav iskoriste na najbolji mogući način za osobni razvoj te lakše savladavanje izazova tijekom odrastanja. Svjetski dan glazbe odličan je povod da se prisjetimo svega što od glazbe dobivamo i osvijestimo koliko je važna u dječjem, ali i odraslom svijetu“, izjavio je Krešimir Dolenčić, redatelj ovog flash moba te izvanredni profesor na odsjeku glume Akademije dramske umjetnosti i ovogodišnji dobitnik godišnje nagrade Vladimir Nazor za kazališnu umjetnost.

„Zračna luka Franjo Tuđman uvijek se rado uključuje u ovakve društveno odgovorne projekte usmjerene na razvoj djece i mladih te stvaranje boljeg i kvalitetnijeg društva pa smo se rado odmah odazvali pozivu Udruge SO DO da flash mob organiziraju u našem prostoru. Propisi i procedure u zračnim lukama vrlo su strogo određene, no uz pomoć cijelog našeg tima manifestacija je protekla besprijekorno. Vjerujem da će brojni putnici koji su svjedočili performansu mladih glazbenika prenijeti glas o njihovom entuzijazmu i ljubavi prema glazbi u sve dijelove svijeta“, izjavila je Lidia Capković Martinek, glasnogovornica Međunarodne zračne luke Zagreb.