prigorjehr-regionalni-portal
Menu

Gradonačelnik Košćec predstavio Zelinu stranim investitorima

Gradonačelnik Košćec predstavio Zelinu stranim investitorima

Utorak 11. studenog 2014. u gospodarskom će smislu ostati zapamćen kao važan dan za grad Sveti Ivan Zelinu. U podne su javno otvorene pristigle ponude na natječaj za izradu studije izvedivosti multifunkcionalnih termi, na koji su se javile tri konzultantske tvrtke: Ernst&Young, jedna od najvećih svjetskih revizorsko-konzultantskih tvrtki, Oberer consulting iz Beča te hrvatska konzultantska tvrtka Horvat & Horvat consulting iz Zagreba. Sve tri ponude bile su na iznose iznad milijun kuna, a o izboru najkvalitetnijeg ponuđača odlučit će se nakon njihove detaljne evaluacije. Podsjetimo, studija će analizirati pet ključnih komponenti projekta – osnovne podatke, tržište, koncept, izvedivost, razvoj projekta – te dati stručan odgovor na pitanje što Zelini zapravo treba i, ono što je još važnije, što će dugoročno biti održivo.

A dok je povjerenstvo otvaralo ponude za izradu studije, gradonačelnik Hrvoje Košćec bio je u Zagrebu na međunarodnom sajmu investicijskih projekata REXPO Adriatic 2014. Grad Sveti Ivan Zelina predstavio se kroz vlastiti izlagački prostor, a poseban naglasak stavljen je na projekte multifunkcionalnih termi, poslovne zone i srednjovjekovnog tematskog parka. Izlagački prostor Svetog Ivana Zeline bio je jedan od najposjećenijih tijekom sajma, a uz brojne poslovne sastanke nije izostala ni podrška visokih uzvanika. S gradonačelnikom Hrvojem Košćecom susreli su se predsjednik Republike Hrvatske dr. sc. Ivo Josipović, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Branko Grčić, zamjenica gradonačelnika Zagreba Sandra Švaljek, ministar pomorstva prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, veleposlanica Francuske Republike NJ. E. Michéle Boccoz i mnogi drugi visoki uzvanici.

Predstavljanje Svetog Ivana Zeline na sajmu REXPO bilo je izuzetno uspješno. Drago mi je što su na štand Svetog Ivana Zeline došli svi visoki uzvanici koji su posjetili ovaj sajam i što smo im izravno mogli predstaviti grad i naše ključne projekte. Međutim, još me više raduju brojni sastanci s investitorima, konzultantima i drugim dionicima u investicijskim projektima, jer upravo od tih sastanaka očekujem da će se razviti konkretni poslovi i ulaganja u Sveti Ivan Zelinu. Konkretno, održao sam sastanke s predstavnicima ruskog poslovnog kluba, konzultantima iz Austrije, investitorima iz Italije, španjolskom tvrtkom specijaliziranom za gradnju i upravljanje aqua parkovima, predstavnicima francusko-hrvatskog poslovnog kluba, investitorom iz Švedske, predstavnicima različitih stranih kompanija koje su vezane uz investicijske projekte, hotelijerskim lancima i drugima. Na kraju dana imao sam pun džep vizitki i to pokazuje da smo Sveti Ivan Zelinu promovirali na najbolji mogući način te sada dolazi sljedeća faza kad ćemo dio tih sastanaka nastojati i konkretizirati“ – izjavio je vidno zadovoljan gradonačelnik Košćec nakon prvog dana sajma REXPO. Tijekom dana na izložbenom prostoru Svetog Ivana Zeline gradonačelniku su se pridružili i njegovi zamjenici Vesna Bičak-Dananić i Franjo Sakmardi.

Cilj je sajma REXPO upravo poticanje gospodarskog razvoja i unapređenje poslovne klime u Republici Hrvatskoj i čitavoj regiji. Prijavljeno je više od 1.100 sudionika – ulagača, poduzetnika, gospodarstvenika, predstavnika ministarstava, gradova i županija, projektanata, konzultanata i drugih koji su prepoznali ovu priliku da saznaju više o aktualnim investicijskim trendovima i projektima, poslušaju stručne rasprave i predavanja, održe poslovne sastanke i razmijene iskustva iz različitih sektora, industrija i država. Sajam REXPO Adriatic započeo je u utorak u 9:00 sati posjetom predsjednika Ive Josipovića. Nakon toga uslijedile su panel-rasprave u okviru REXPO Foruma, među kojima je i najveća ove godine, pod nazivom „Investicijski potencijali prometne infrastrukture u Hrvatskoj“, u sklopu koje je govorio ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić. Na popisu uglednih panelista REXPO Foruma je i Nj. E. David Slinn, veleposlanik Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske, koji će sudjelovati na panel-raspravi o tome što je potrebno da Hrvatska postane bolja investicijska destinacija. U okviru panela „Strane investicije u Hrvatskoj i zemljama regije – Iskustva i očekivanja stranih investitora“ predstavnik norveške investicijske tvrtke Prime Property Kroatia i AS Oslo Jan Aasmoen predstavio je jednu od najvećih stranih turističkih investicija u Hrvatskoj – realizaciju luksuzne turističke destinacije na otoku Hvaru vrijedne oko 270 milijuna eura, s kompleksom kapaciteta tri tisuće gostiju. Među panelistima REXPO Foruma tridesetak je predstavnika investitora iz javnog i privatnog sektora, a uz njih na sajam dolazi još stranih ulagača kao gosti organizatora ili posjetitelji.

Svečano otvorenje sajma održalo se prvog dana u popodnevnim satima, u nazočnosti Branka Grčića, potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, NJ. E. Michéle Boccoz, veleposlanice Francuske Republike u Republici Hrvatskoj, Branimira Gvozdenovića, ministra održivog razvoja i turizma Republike Crne Gore i Sandre Švaljek, zamjenice gradonačelnika grada Zagreba. Nakon svečanog otvorenja uslijedio je panel na temu „Financijski aspekti investicija – oblici i mogućnosti“, na kojem su sudjelovali Vedrana Jelušić Kašić, direktorica EBRD-a u Hrvatskoj, Marco Sorge, Senior Investment Officer, IFC, Vladimir Kristijan, predsjednik Uprave HBOR-a te moderator Željko Kardum, financijski stručnjak.

Drugi dan sajma, u srijedu 12. studenog, počinje otvorenjem 8. Međunarodnog franšiznog foruma, koji se ove godine održava u okviru sajma REXPO Adriatic. Na njemu će posjetitelji imati prilike poslušati izlaganja franšiznih stručnjaka iz cijele regije i direktora poznatih hrvatskih i stranih franšiznih brendova te sudjelovati u besplatnim radionicama i poslovnim savjetovanjima s poznatim hrvatskim konzultantima za malo poduzetništvo i franšizno poslovanje. Srijeda je posvećena i REXPO Hospitality Dayu, orijentiranom na sektor HTL (hotels, tourism, leisure), u okviru kojeg će na trima uzastopnim tematskim panelima istaknuti stručnjaci iz svjetske hotelske industrije raspravljati s menadžerima vrhunskih hotelskih brendova, iskusnim investitorima te predstavnicima financijskih i administrativnih institucija.

REXPO Adriatic 2014. organizira se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Ministarstva poduzetništva i obrta te Ministarstva gospodarstva Republike Hrvatske. Detaljnije informacije o sajmu REXPO Adriatic dostupne su na www.rexpo.hr. [PD; foto: Prigorje.hr]

na vrh članka