prigorjehr-regionalni-portal
Menu

UMjetnjak 2018: još bolji i kvalitetniji

Ove godine u sklopu programa UMjetnjak u organizaciji Udruge za alternativnu kulturu i mlade i Pučkog otvorenog učilišta Sveti Ivan Zelina održana je likovna radionica grafike, koju je vodila Martina Majcen, a ujedno su otvorene dvije izložbe mladih i talentiranih autorica: izložba Martine Majcen „Topografija vida“ i Mateje Majcen „U procesu“.

Izložbe je s velikom radošću otvorio gradonačelnik Svetog Ivana Zeline Hrvoje Košćec, a obje su autorice, naše sugrađanke, svoje radove s oduševljenjem predstavile zelinskoj publici, koja se tom prilikom okupila u značajnom broju.

"Mi u Galeriji "Kraluš" imali smo priliku predstaviti renomirane autore, akademske slikare, i sam taj način prezentacije značajnih umjetnika koji iza sebe imaju karijeru i priznat rad, možda je i mladim slikarima, na što posebno onima koji su iz Zeline, dalo poticaja da se izraze i da imaju izložbu u našoj galeriji. Naravno, toga je bilo u prije, ali smatram da je ovo bolje napravljeno i nadam se da će to iz godine u godinu biti sve jače i prisutnije te da će kulturni odsjaj same Galerije i učilišta se odraziti i na kulturu Zeline i ljude koji će ju konzumirati, - kazao je Danko Merin, kustos Galerije "Kraluš".

Osim u prekrasnim izložbama, posjetitelji su imali priliku poslušati putopisno predavanje putopisca i avanturista Davora Rostuhara, kao i pogledati njegov prvi dokumentarac „Polarni san“. [KM; foto: KM, MDŽ]

2. Gulašijada u Svetoj Heleni

DVD Sveta Helena i ove godine ogranizira druženje i natjecanje u kuhanju gulaša „Gulašijada“, koje će se održati u nedjelju, 20. svibnja 2018. godine ispred vatrogasnog doma u Svetoj Heleni s početkom u 12 sati.

Voditelj „Gulašijade“ je Davor Dretar Drele, voditelj i komičar, trenutno jedan od sudionika šoua "Tvoje lice zvuči poznato" .

Na natjecanje se ekipe mogu prijaviti najkasnije do 20. svibnja do 11 sati, a kotizacija po ekipi iznosi 100 kuna. Svaka ekipa može imati najmanje tri člana, kuha se od 12 do 17 sati, a za najbolje tri ekipe osigurane su nagrade.

Na 1. Gulašijadi, održanoj prošle godine, sudjelovale su 22 ekipe, a uz odličnu hranu, ni zabave nije nedostajalo. Kako je bilo prošle godine pogledajte ovdje. [PD]

 

Učenici zelinske škole uključili se u Utrku mira

U ponedjeljak, 7. svibnja, učenici 4. razreda OŠ Dragutina Domjanića Sveti Ivan Zelina i sportaši dočekali su Utrku mira ispred zelinske crkve. S trkačima ove svjetske utrke dotrčali su do škole te ih ugostili svi niži razredi. 12 ljudi iz raznih krajeva svijeta, različite boje kože, pjevali su i razgovarali o miru, a svaki je učenik dotaknuo baklju mira koju su trkači sa sobom donijeli. Glavna poruka Utrke mira je: Svatko od nas daje svoj doprinos miru, svatko od nas je vrijedan i može promijeniti svijet mijenjanjem svoga maloga svijeta.

Utrka mira (Peace Run) važna je svjetska manifestacija koja se održava svake godine s ciljem promicanja međunarodnog prijateljstva i razumijevanja. Trkači, putujući kroz više od 100 zemalja svijeta, nose upaljenu baklju čiji plamen simbolizira ljudsku težnju za životom u harmoniji te ju predaju iz ruke u ruku stanovnicima tisuća mjesnih zajednica kroz koje prolaze. [KM]

Zelinski vinoreli 2018.

Sveti Ivan Zelina domaćin je likovne kolonije koja će se povodom 50. Izložbe vina kontinentalne Hrvatske održati od 11. do 13. svibnja. Organizator događanja Pučko je otvoreno učilište, a projekt će biti realiziran u partnerstvu s Gradom Sv. Ivan Zelina i Turističkom zajednicom Grada.

Za mjesto kreativnog stvaranja određeno je Vinotočje odnosno Kušaona Vina Hrupec u Šulincu, u čijem će se idiličnom okruženju slikari okupiti u petak, te se u subotu posvetiti stvaralačkom radu.

Specifikum je da će se slikati tehnikom vinorela, što će reći da je sirovina namijenjena likovnom izražavanju ovom prilikom isključivo vino. Bit će to vina domaćih proizvođača, kraljevina i crne sorte.

- Vinorel se može prakticirati bijelim vinima, jer nije boja vina ta koja daje konačan ton slici, već tanini iz vina koji zriju na papiru i poprimaju sve zagasitije tonove kako vrijeme prolazi – rekao je Ivica Kiš, jedan od najiskusnijih i teoretski najpotkovanijih hrvatskih vinorelista, također jedan od uzvanika na Zelinskim vinorelima.

Osim Kiša, na koloniji će sudjelovati neki od najistaknutijih hrvatskih akvarelista (vinorel je u svome tehničkom i izvedbenom postupku najsrodniji  akvarelu): Duško Šibl, Alfred Freddy Krupa, Hrvoje Marko Peruzović, Danko Merin, Marija Galić i Olena Sokolovska.

Radovi kreirani na koloniji bit će izloženi tijekom 50. IVKH, koja se održava prvog i drugog lipnja u prostorima zelinske sportske dvorane i Muzeja Sv. Ivan Zelina. Izložba vinorela postavit će se potom u Galeriji „Kraluš“ Pučkoga otvorenog učilišta.

- Zelinski vinoreli izvrstan su način obilježavanja jubilarne, 50. Izložbe vina kontinentalne Hrvatske. Također je važno istaknuti da nastali fundus, za koji smatramo da će biti iznimne umjetničke vrijednosti, ostaje u trajnom vlasništvu Grada Sv. Ivana Zeline – izjavio je gradonačelnik Sv. Ivana Zeline Hrvoje Košćec.

U sklopu Zelinskih vinorela tijekom trajanja ovogodišnje Izložbe vina također će biti održana likovna radionica, i to u parku središnjega gradskog trga. Zamišljeno je da likovni umjetnici u suradnji s osnovnim školama i nastavnicima podučavaju djecu tehnikama crtanja, među kojima i posebnim tehnikama poput vinorela. [PD]

Zelingradske vile u Kralušu

Zelinske mažoretkinje ovog su vikenda postale "vile" i pripremile pravi plesni spektakl za publiku koja se okupila u zavidnom broju u dvorani „Kraluš“. Plesna predstava temeljena na priči o sretnoj šumi, borbi između crnih i bijelih vila završila je buđenjem kraljevstva i plesom pobjede, a posjetitelje je uvela u jedan čaroban vilinski svijet. Zelinske mažoretkinje pokazale su umijeće plesa na pozornici, a svjetlosni efekti dodatno su upotpunili atmosferu. Plesom pobjede zelingradske kraljice zaokružile su priču i izmamile gromoglasan pljesak publike, a Andreja Šelko Marković, predsjednica zelinskih mažoretkinja, zahvalila je svima na dolasku i podršci te podijelila zahvalnice. Zelinske mažoretkinje na maštovit način predstavile su svoju koreografiju u kojoj je publika doista uživala te dokazale da se sav uloženi trud isplatio. Želimo im puno sreće u daljnjem radu i još puno ovako dobrih predstava. [KM]

12. međunarodni viteški turnir

Sveti Ivan Zelina i ove je godine domaćin međunarodnog viteškog turnira koji će se održati 16. lipnja na prostoru Sportsko-rekreacijskog centra Sveti Ivan Zelina.

Posjetitelje očekuje bogat i raznovrstan program od 10 do 24 sata, raznovrstan program za djecu, atraktivne viteške borbe i turniri, viteški turnir na konjima, noćna opsada grada, festival srednjovjekovnih pića, kao i srednjovjekovni gastro šou. U programu sudjeluju viteške i artističke skupine iz 10 zemalja.

Više informacija na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na Muzej Sveti Ivan Zelina. [PD; Foto: Muzej Sv. Ivan Zelina]

Zelingradske vile u Svetom Ivanu Zelini

Zelinske mažoretkinje Vas pozivaju na predstavu "Zelingradske vile" koja će se održati u petak, 4. svibnja u 19 sati i subotu, 5. svibnja u 13 sati u Dvorani „Kraluš“ Pučkog otvorenog učilišta Sveti Ivan Zelina.

Plesna predstava "Zelingradske vile" projekt je zelinskih mažoretkinja, a spoj je tradicije, plesnog izričaja i svjetlosnih efekata. Cijena ulaznice je 20 kuna, a rezervacije na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. [PD]

Svečano obilježen Projektni dan Dječjeg vrtića "Proljeće"

U četvrtak, 26. travnja 2018. godine svečano je obilježen Projektni dan Dječjeg vrtića „Proljeće“. Bila je to prilika za sve posjetitelje da se upoznaju sa svakodnevnim radom i aktivnostima vrtića. Vrtić su posjetili brojni roditelji, djedovi i bake koje su djeca s veseljem dočekala i predstavila im svoje radove.

Svoje radove prezentiralo je 9 odgojnih skupina. „Medvjedići“ su otkrivali svijet s osjetila pet, a „Mišići“ prijevoz i prometna sredstva. „Ribice“ su naučile kako putovati Lijepom našom, a „Loptice“ završile u svemiru. Stare zanate otkrile su „Pčelice“, dok su „Muffinsi“ krenuli na put Europom. „Točkice“ su puno toga naučile o svom tijelu, a „Zečići“ otkrili promet u svom gradu. Na kraju, „Leptirići“ su nas upoznali sa životom i običajima u srednjem vijeku. Projektnom danu pridružili su se i članovi Udruge „Srce“ te ostali posjetitelji kojima su uručeni simbolični pokloni. [PD]

87. SKUPŠTINA VATROGASNE ZAJEDNICE GRADA

Ovogodišnja skupština svih gradskih vatrogasaca, svaki DVD s područja grada poslao je na skupštinu delegate, održana je u Laktecu. Od 37 delegata skupštini je nazočilo njih 28.  Izvještaje o radu zajednice i financijsko izvješće podnijeli su tajnik Tomislav Kolarić i zapovjednik Ivica Mačković, a potvrdio ih je nadzorni odbor. Izvješća su delegati prihvatili bez rasprave. Iz riječi predsjednika VZG-a Zorana Fučkana, a na kraju i iz pozdravnih govora gostiju: predstavnika županijske zajednice, gradonačelnika Hrvoja Košćeca i predstavnika gradskih ili općinskih vatrogasnih zajednica iz Vrbovca, Križa, Dugog Sela, Brckovljna, Rugvice, Svete Nedjelja i Ivanić Grada čule su se izuzetno lijepe riječi pohvale, ne iz kurtoazije, na račun svih rezultata iznesenih u izvješćima. O izuzetno dobrim rezultatima vatrogasne zajednice u prošloj godini: od velikog broja izlazaka na intervencije, preko rada s mladima, uspjesima pojedinih DVD-ova na natjecanjima do nabave nove opreme i vozila čitajte u velikoj reportaži o VZG-u u svibanjskom broju magazina Prigorje.hr, jer je travanjski broj magazina već bio zaključen, kada je 20. travnja, skupština održana. [RB; foto: RB]

Biciklistička utrka "Tour of Croatia" u nedjelju prolazi kroz Zelinu

Međunarodna biciklistička utrka „Tour of Croatia“ službeno je počela, a u nedjelju, 22. travnja prolazi kroz Sveti Ivan Zelinu. Prolazak biciklista središtem grada očekuje se oko 15:30 sati, ovisno o brzini i tempu kretanja nakon čega natjecatelji nastavljaju prema Zagrebu.

Treću godinu zaredom Sveti Ivan Zelina je jedan od gradova domaćina utrke. 

„Ponosan sam što je Grad Sveti Ivan Zelina treću godinu zaredom grad domaćin ovog atraktivnog sportskog događanja u Hrvatskoj i što je službeni pjenušac utrke upravo naša „Kraljica“. Prolazak biciklista kroz Sveti Ivan Zelinu doprinijet će promociji našeg grada i kraja koji će vidjeti gledatelji u 187 zemalja svijeta,“ – istaknuo je Hrvoje Košćec, gradonačelnik Svetog Ivana Zeline.

Naši sugrađani su i prošle godine veselo dočekali bicikliste, stoga ih pozivamo da i ove godine dočekaju i podrže natjecatelje pri prolasku kroz naš grad. [PD; foto: Prigorje.hr; KL-Photo]