prigorjehr-regionalni-portal
Menu

15. međunarodna gljivarijada

Gljivarska udruga "Amanita" poziva vas na 15. međunarodnu gljivarijadu, koja će se održati 1.07. u Svetom Ivanu Zelini, u Streljani Čegci.

Program počinje u 9 sati, a prijava ekipa je do 10 sati nakon čega počinje natjecanje.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti samoj udruzi na kontakte navedene u pozivnici. Svim sudionicima želimo dobar "ulov". [PD, Foto: Amanita]

Svetoivanjski dani 2017: S.A.R.S. totalno "zapalio" publiku

Grupa S.A.R.S. sinoć je održala odličan koncert na prostoru SRC Zelina u okviru manifestacije „Svetoivanjski dani 2017.“ kojim je oduševila publiku svojim bezvremenskim hitovima.

Koncert su započeli pjesmom s albuma Ikone pop kulture – "Brani se", nakon koje je uslijedila dobro nam poznata pjesma „Ti, ti, ti“, „Debeli lad“ i još mnoge druge.

Ipak, publika se raspjevala na nešto starijem hitu, čiji tekst već gotovo svi znaju, naravno, riječ je o „Lutki“- pjesmi koja je „zarazna“ i uvijek plijeni najviše pažnje.

Na kraju, što reći, nego da je atmosfera sinoć na koncertu bila odlična. S.A.R.S. je totalno raspjevao i rasplesao publiku i još jednom pokazao da je zasluženo jedan od najpopularnijih bendova u regiji.

Grupi S.A.R.S. prethodio je domaći bend FULL GAS koji se pobrinuo za dobru atmosferu, a već danas posjetitelje očekuju nova događanja, kao i koncerti Mladena Kosa i grupe SCORPION. [KM; Foto:KM]

NK Zelina svečano proslavio 110 godina postojanja

Sinoć je NK Zelina svečano obilježio 110 godina Kluba u dvorani Kraluš Pučkog otvorenog učilišta Sveti Ivan Zelina. Na svečanosti je predstavljena nova Monografija o povijesti Kluba i uručene su zahvale i priznanja članovima i sportskim prijateljima za kontinuitet rada i uspjeha NK Zelina.

Posjetitelji su se upoznali sa samim početcima Kluba, saznali da je NK Zelina jedan od najstarijih klubova u Hrvatskoj i jedan od rijetkih koji je u ovih 110 godina aktivan, na radost mnogih generacija. „Nogomet se brzo udomaćio u Zelini, a putovanja su postala sve češća. Danas je drugačije, uvjeti su neusporedivo bolji, igrači daleko brojniji, no puno toga ostalo je isto - nogomet se i dalje voli i obožava. Kao nekad, i danas treba puno truda, elana, entuzijazma. Tako je kod nas u malom bijelo-crvenom carstvu." – izjavio je Željko Pukšec, tajnik Kluba.

Predsjednik kluba, Mijo Stipić pozdravio je okupljene i zahvalio im na dolasku: „Zahvaljujem Vam što s nama dijelite radost svečanog obilježavanja 110 godina postojanja našeg nogometnog kluba. Zahvaljujem svim sportašima i sportašicama, volonterima, koji nesebično i sa srcem pomažu NK Zelina, zahvaljujem navijačima te Gradu Sv. I. Zelini koji nas podržavaju. Hvala svima koji su pomogli u stvaranju Monografije, osobito HNS-u. Veseli nas što ćemo danas povodom ove obljetnice potpisati suradnju s HNS-om, zahvaljujem im na razumijevanju i veselim se budućoj suradnji. S vama dijelim radost i ponos što smo zajedno dio ovog lijepog događaja. Dobrodošli na proslavu 110. godišnjice kluba NK Zelina.“

Svečanosti su prisustvovali mnogi ljubitelji nogometa, simpatizeri i uvaženi gosti: Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba, Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije, Hrvoje Košćec, gradonačelnik Grada Sv. Ivana Zeline, Darko Bistrički, predsjednik gradskog vijeća, Damir Vrbanović, izvršni direktor HNS-a, Zorislav Srebrić, viši savjetnik predsjednika, Nikola Galešić, predsjednik nogometnog saveza Zagrebačke županije te predstavnici Građanskog nogometnog kluba Dinamo. [KM; Foto: KM]

Dođite na "Svetoivanjske dane 2017."

Manifestacija „Svetoivanjski dani 2017.“ odvijat će se od 21. do 25. lipnja 2017. godine na prostoru Sportskog rekreacijskog centra Sveti Ivan Zelina. Posjetitelje i ove godine očekuje svakodnevna bogata gastronomska ponuda, kulturno-umjetnički program te nastupi atraktivnih izvođača.

Tako će u srijedu, 21. lipnja posjetitelji moći pogledati predstavljanje Konjičkog kluba „Zelingrad“ na prostoru SRC Zelina te predavanje Gljivarske udruge „Amanita“ u Gradskoj vijećnici. Večer će u 20 sati otvoriti Zelinske mažoretkinje, a zabavni program jedan od najpoznatijih beogradskih sastava - grupa S.A.R.S, kojemu će prethoditi domaći peteročlani bend FULL GAS.

Drugog dana manifestacije, 22. lipnja u 9:00 sati počinje Treći Malonogometni turnir NK Zeline - „Limači“, a u 17 sati L.J.“Srndač“ Nespeš organizira lovački ručak i druženje u Lovačkom domu Donje Psarjevo. Potom, u Club Houseu na bazenima posjetitelji će imati priliku degustirati vina zelinskih motorista, kao i sudjelovati na turniru u beli. Večer će otvoriti Pjevački zbor Udruge umirovljenika, a za dobru atmosferu pobrinut će se Mladen Kos i grupa SCORPION.

U petak, 23. lipnja, posjetitelji će moći pogledati izložbu radova Udruge „Srce“ pod nazivom „Ivanjski Pushlek“ na prostoru Sportskog rekreacijskog centra i uživati u glazbi Udruge mladih Zelina u Club Houseu. Modna revija počinje u 21:00 sat, a kasnije će posjetitelji uživati u bogatom repertoaru grupe Vigor i benda Bonaparte.

U subotu, 24. lipnja okupljene očekuje bogat cjelodnevni program. Tako će već ujutro od 9:00 sati moći pogledati Izložbu pasa ili Malonogometni turnir Mlađih pionira. Svečana sveta misa povodom blagdana Svetog Ivana Krstitelja bit će u župnoj crkvi s početkom u 11:00 sati, a ručak na ribnjaku „Mokrica“ u 12:00 sati. Popodne je rezevrirano za Olimpijadu starih sportova u Paukovcu i Prvenstvo Lovnog ureda Sv. I. Zelina u gađanju letećih meta discipline „Trap“. Mimohod folklornih skupina Zagrebačke županije bit će u 19:00 sati, a 20. Tradicionalna smotra izvornih folklornih skupina Zagrebačke županije u Dvorani „Kraluš“ u 19:00 sati. Na prostoru iza srednje škole posjetitelji će moći pogledati Izložbu pasa bez rodovnika, a novost je Izbor za Miss Sv. Ivana Zeline s početkom u 20 sati na prostoru SRC Zelina. Sve okupljene zabavljat će Slavonia bend i domaći tamburaški sastav NI5NI6, a večer će upotpuniti vatromet za Dan Grada.

Posljednjeg dana manifestacije, u nedjelju, 25. lipnja, posjetitelji će moći pogledati 3. Malonogometni turnir NK Zeline – „Prstići“ te sudjelovati u Prvenstvu Lovnog ureda Sv.I.Zelina u gađanju letećih meta discipline „Trap“ na streljani „Sveti Ivan Zelina“ ili na 12. Zelinskoj biciklijadi s početkom u 10:00 sati.

Uz sve navedeno, zainteresirani će svakodnevno moći pogledati Ivanjski sajam, streljaštvo, Izložbu „Coprnički ceh“ u Muzeju Sv.I.Zelina, Izložbu Albert Kinert u Galeriji Sv.I.Zelina, uživati u šetnji na konjima Konjičkog kluba „Zelingrad“ od 11:00 do 16:00 sati ili u lunaparku.

„Dođite i pridružite se ovim lijepim danima Grada Sveti Ivan Zelina.“

Ulaz je kao i svake godine – slobodan. [KM; Foto: TZG]

 

Viteški turnir i ove godine oduševio posjetitelje

Ovog vikenda, 17. i 18. lipnja, već tradicionalno se u Svetom Ivanu Zelini na povijesnom lokalitetu Prodanec održao Međunarodni Viteški turnir Vitezova Zelingradskih. Iznimno bogat program ovoga događanja u organizaciji Muzeja Svetog Ivana Zeline ponudio je sadržaj za cijelu obitelj: od dječjih radionica, spektakularnih viteških borbi, bojnih naprava, zabavnih priredbi, streličarstva, starih zanata, tradicionalnih srednjovjekovnih pića, do vrlo atraktivnog konjičkog programa.

Na turniru je ove godine sudjelovalo više od stotinu oklopljenih vitezova uz nastupe viteških, streličarskih i artističkih skupina iz čak 10 zemalja Europe. Najatraktivniji dio programa već tradicionalno je bila Noćna opsada grada, gdje je uz gađanje vatrenim strijelama i kuglama, nastupila borba vitezova za osvajanje dvorca. Osim fascinantne viteške borbe i opsade grada, te noćne bitke, i najmlađi su mogli uživati u Dječjoj opsadi grada, kao i malo mirnijem Princezinom dvorcu s labirintom.

„Ponosni smo što iz godine u godinu, na dva dana, Sveti Ivan Zelina postaje srednjovjekovno sjecište brojnih viteških, streličarskih i artističkih skupina, ali i svih ostalih posjetitelja željnih jedinstvene zabave. Veseli me što svake godine Međunarodni viteški turnir postaje sve posjećeniji i unaprijed se radujem sljedećoj godini kada ćemo opet svjedočiti srednjovjekovnoj čaroliji.“- izjavio je Mladen Houška, ravnatelj Muzeja Sveti Ivan Zelina.

Počeci Muzeja Sveti Ivan Zelina se naziru od 1977. godine kada je osnovana Zavičajna zbirka, da bi 1988. godine bio osnovan Zavičajni muzej, danas Muzej Sveti Ivan Zelina. U Muzeju se nalaze predmeti od prapovijesti do današnjih dana, a kako Muzej nema stalni postav, građa se izlaže na povremenim izložbama. Muzej raspolaže s građom od 14000 predmeta smještenih u 16 zbirki. Od zbirki ističu se zbirka povijesnih isprava s ispravama od 14. do 19. stoljeća, arheološka zbirka s nalazima od kamenog doba do srednjeg vijeka koji su prikupljeni na arheološkim istraživanjima na području Svetog Ivan Zeline, numizmatička zbirka s novcem od antike do današnjih dana te etnografska zbirka u kojoj se nalaze predmeti iz svakodnevnog života stanovnika Svetog Ivan Zeline i okolice s kraja 19. i početka 20. stoljeća. [PD; Foto: Gordan Perković Stress]

Na završnoj priredbi DV "Tintilinić" mališani oduševili svoje roditelje

Sinoć je održana završna priredba Dječjeg vrtića „Tintilinić“ u sklopu koje su izvedeni nastupi odgojnih skupina vrtića.

Svečanost je pozdravnim govorom otvorila ravnateljica DV „Tintilinić“ Maja Dananić, kojoj se pridružio zamjenik gradonačelnika Grada Sveti Ivan Zelina, Mario Dukarić.

Uslijedio je nastup folklorne skupine koji nas je vratio u nekadašnja vremena, a posebno nasmijao pjesmom „Klinček stoji pod oblokom“. Najmlađe skupine „Ovčice“ i „Patkice“ publiku su razveselile pjesmom „Šapicu mi zeko daj“. „Pande“ su nas uvele u životinjski svijet, a „Ježići“ u šumski. „Zečići“ su se igrali stonoge, štoviše, bosonoge. Na kraju je najstarija i najmudrija skupina „Sovice“ pokazala da je spremna za školu i ujedno se oprostila od svojih odgojiteljica. [KM; Foto: Valentina Ciganić - Videomix; KM]

4. Olimpijada starih sportova u Paukovcu

Mjesni odbor Paukovec u suradnji s Turističkom zajednicom grada Sveti Ivan Zelina poziva sve zainteresirane na 4. Olimpijadu starih sportova koja će se održati 24. lipnja 2017. godine u Paukovcu.


Riječ je o natjecanju u tradicionalnim sportovima koji su se nekada održavali na području Prigorja: potezanje užeta, tjeranje šinje, nošenje jaja, hodanje na štulama i guranje kola s drvenom bačvom.
Prijaviti se mogu sve zainteresirane udruge, mjesni odbori, poduzeća, OPG-ovi i svi ljubitelji narodnih običaja do 16. lipnja 2017. godine na broj telefona Igor Bunčić - 098/784-861 ili TZG Sveti Ivan Zelina - 01/2061-808.


Olimpijada svake godine bilježi sve veći broj posjetitelja, a održava se u okviru tradicionalne manifestacije „Dani Paukovca“. Više informacija možete pronaći na Facebook događaju.
https://hr-hr.facebook.com/olimpijadastarihsportovaPaukovec/Poziv za natjecateljske ekipe [PD]

 

PROGRAM 11. MEĐUNARODNOG VITEŠKOG TURNIRA

Donosimo vam PROGRAM MEĐUNARODNOG VITEŠKOG TURNIRA 2017.

Subota, 17. lipnja
Cjelodnevni program od 10 sati
- Život u slobodnom kraljevom trgovištu Zelini
- Radionice za djecu; princezin dvorac s labirintom i brojnim dječjim sadržajima i pričaonicama bajki
- Dječja opsada grada
- „Luda kuća“ lakrdijaša Trilje IV
- Sajam starih obrta
- Festival srednjevjekovnih pića
- Radionica streličarstva
- Poligon srednjevjekovnih ratnih sprava Vitezova zelingradskih
- Programi gostujućih viteških i artističkih skupina
- Konjička radionica konjičkog kluba „Zelingrad“
Izdvajamo:
11,00 Predstavljanje vitezova za konjički turnir
12,00 Turnirske borbe ( kvalifikacije)
15,00 Dječja opsada grada
16,00 Dolazak kralja Matijaša Korvina i njegova dvora
17,00 Viteški konjički turnir
18,30 Turnirske borbe ( finale)
20,00 Proglašenje najboljeg hipokrasa i proglašenje pobjednika turnira
21,00 Noćna opsada grada, gađanje vatrenim strijelama i vatrenim kuglama, noćna borba vitezova za grad
22,00 Noćni vatreni program
22,30 glazbeni program, grupa X files

Nedjelja, 18. lipnja:
Cjelodnevni program od 10 sati
- Život u slobodnom kraljevom trgovištu Zelini
- Radionice za djecu: princezin dvorac s labirintom i brojnim dječjim sadržajima, i pričaonicama bajki
- Dječja opsada grada
- Sajam starih obrta
- Festival srednjevjekovnih pića
- Radionica streličarstva
- Poligon srednjevjekovnih ratnih sprava
- Programi gostujućih viteških i artističkih skupina
- Konjička radionica konjičkog kluba „Zelingrad“
Izdvajamo:
10,00 Streličarski turnir Vitezova zelingradskih
12,00 Grupne turnirske borbe vitezova, bohurt
14,00 Proglašenje pobjednika u grupnim turnirskim borbama
15,00 Dječja opsada grada
16,00 Opsada grada, borbe vitezova, gađanje vatrenim strijelama i kuglama
18,00 Glazbeni program, skupina Begallta

Cijena ulaznica za odrasle 10,00 kuna, ulaz za djecu besplatan. [PD]

Održano Gradsko vatrogasno natjecanje u Paukovcu

Jučer je u Paukovcu održano Gradsko vatrogasno natjecanje na kojem je ukupno nastupilo 25 ekipa koje su se natjecale u tri kategorije: djeca u dobi od 6 do 12 godina, mladež u dobi od 12 do 16 godina te odrasli.

Rezultati su sljedeći:

Djeca u dobi od 6 do 12 god. (muški):

1. DVD Paukovec
2. DVD Blaškovec
3. DVD Donje Orešje
4. DVD Novo Mjesto
5. DVD Blaževdol
6. DVD Komin
7. DVD Gornja Drenova

Djeca u dobi od 6 do 12 god. (žene):

1. DVD Blaževdol
2. DVD Paukovec

Mladež u dobi od 12 do 16 god. :

1. DVD Donje Orešje
2. DVD Obrež
3. DVD Blaževdol
4. DVD Gornje Psarjevo
5. DVD Novo Mjesto

Odrasli (žene A):

1. DVD Laktec
2. DVD Paukovec
3. DVD Donje Orešje

Odrasli (muški A):

1. DVD Paukovec
2. DVD Blaškovec
3. DVD Komin
4. DVD Donje Orešje
5. DVD Zadrkovec

Odrasli (muški B):

1. DVD Laktec
2. DVD Paukovec
3. DVD Donje Orešje

Prve tri ekipe iz kategorije djece i mladeži plasirale su se na Županijsko vatrogasno natjecanje u rujnu ove godine (domaćin tog natjecanja još nije poznat). [PD; Foto: Alen Vodopijevec; RB]

Natječaji za najbolju fotografiju i Hipokras na Međunarodnom viteškom turniru

Muzej Sveti Ivan Zelina, organizator Međunarodnog viteškog turnira, uputio je dva poziva svim posjetiteljima i sudionicima. Poziv za izbor najboljeg Hipokrasa i poziv na Natječaj za najbolju fotografiju.


Svi vi koji proizvodite Hipokras ili bi ga željeli po prvi puta proizvesti, prijavite se za izbor najboljeg na drugom po redu Festivalu srednjovjekovnih pića koji se održava u sklopu Međunarodnog viteškog turnira. Za one koji ne znaju, Hipokras je bijelo ili crno vino sa začinskim biljem spravljeno prema jednom od poznatih srednjevjekovnih recepata. U izboru najboljeg Hipokrasa mogu sudjelovati svi OPG-i i obrti koji se bave proizvodnjom vina i ostalih pića, te udruge koje se bave oživljenom poviješću srednjeg vijeka. Više o pravilima ovog natječaja i ogledni srednjevjekovni recept Hipokrasa možete naći na ovom linku na događaju na Facebooku https://web.facebook.com/events/476705589337622/permalink/476706989337482/ .


Svi posjetitelji Međunarodnog turnira pozvani su da sudjeluju u Natječaju za najbolju fotografiju. Fotografije, nakon završetka turnira, u digitalnom obliku (jpeg, tiff) treba poslati (jumbo mailom) na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na adresu Muzej Sv. Ivan Zelina, Trg A. Starčevića 13, 10380 Sveti Ivan Zelina. Svaki autor može poslati na Natječaj najviše 5 (pet) fotografija snimljenih isključivo na ovogodišnjem turniru. Fotografije će se koristiti u promidžbu Međunarodnog viteškog turnira, a slanjem fotografija na Natječaj autor je suglasan da Muzej koristi njegove fotografije bez naknade. Od pristiglih radova stručna komisija će odabrati fotografije koje će se izložiti na prigodnoj izložbi u Muzeju Sv. Ivan Zelina. Komisija će također odabrati tri najbolje fotografije čiji će autori dobiti novčane nagrade. Rok za slanje fotografija je 25. lipanj 2017. godine.


Sve dodatne informacije vezano uz oba Natječaja možete dobiti na telefon 01/2061-544 ili na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. [EDŽ, Foto: MZ]