prigorjehr-regionalni-portal
Menu

Velika uskrsna potraga pisanica u Zelini

Udruga Srce u suradnji s Turističkom zajednicom grada Svetog Ivana Zeline organizira Veliku uskrsnu potragu pisanica, u četvrtak, 29. ožujka 2018. godine, s početkom u 10 sati.

U Velikoj uskrsnoj potrazi za pisanicama sudjelovat će djeca iz DV „Proljeće“ i „Tintilinić“, a svoju pisanicu tražit će u vremenu od 10:00 do 11:30 sati. U potrazi će im se pridružiti Društvo "Naša Djeca" na Trgu Ante Starčevića. Potrazi se mogu pridružiti svi zainteresirani. [PD; Foto: TZG]

Važnost usluge osobne asistencije

Udruga Srce organizirala je u petak, 9. ožujka u Gradskoj vijećnici javnu tribinu o važnosti usluge osobne asistencije.

Predsjednica Udruge Srce, gospođa Đurđa Penava okupljenima se obratila s nekoliko riječi istaknuvši da u 12 godina upornog rada Udruge, glavni pokretač je ljubav, za mnoge provedene aktivnosti i projekte, pa tako i za ovaj koji se provodi 12 mjeseci.

„Zahvala svim osobnim asistentima i njihovom predanom radu, na podršci i svakom rješenju problema, velika zahvala voditeljici i koordinatorici projekta, svim ostalim zaposlenicima Udruge Srce, volonterima i svim članovima, roditeljima, skrbnicima na suradnji. Posebno bih zahvalila Zagrebačkoj županiji i Gradu Svetom Ivanu Zelini na institucionalnoj i financijskoj podršci svih ovih godina, što nam pomažu ispunjavati naše ciljeve i naša očekivanja od ovog i ostalih projekata. Hvala vam što ovu sredinu i ovaj grad činite puno boljim mjestom za življenje,“ - kazala je gospođa Đurđa Penava.

Na tribini se mnogo govorilo o važnosti usluge osobne asistencije za korisnike usluge, kao i za njihove osobne asistente. Tako su predstavnici i članovi Udruge Srce naglasili da je osobama s invaliditetom i s intelektualnim teškoćama prijeko potrebna usluga osobne asistencije. 

Posao osobnog asistenta je specifičan i fleksibilan, a sastoji se od pomoći oko osobne brige, pomoći pri kuhinjskim poslovima, obavljanju kupovine, pomoć pri fizičkim potrebama, obavljanju administrativnih poslova, pomoći pri uspostavljanju i olakšavanju komunikacije, pratnja i pomoć u socijalnim aktivnostima.

Uspjesi postignuti provedbom ovog projekta za određene članove Udruge Srce su veliki. Tako su pojedini članovi Udruge Srce zahvaljujući osobnom asistentu prvi put otišli u šetnju, na kavu, prevladali strah od zubara i otišli na plivanje. „Napredak je vidljiv u obiteljskom životu, članovi su dobili više vjere u sebe i osamostalili su se. Osobni asistenti odigrali su veliku ulogu u prevladavanju strahova i u prevladavanju određenih poteškoća," - kazala je Marija Dugac, voditeljica poludnevnog boravka u Udruzi Srce.

Posebna gošća tribine bila je Amna Alispahić koja je govorila o problematici financiranja osobnih asistenata koji se zasada financiraju projektno, a ne sustavno, a osvrnula se i na pojam inkluzivnog življenja u lokalnoj zajednici.

Na tribini su prisustvovali gradonačelnik Svetog Ivana Zeline Hrvoje Košćec i zamjenica župana Zagrebačke županije Nadica Žužak, kao i brojni uvaženi gosti.

Tribina je organizirana u sklopu projekta "Osobni asistent" koji se financira iz Europskog socijalnog fonda. U projekt je uključeno 9 osoba, za koje su osigurani osobni asistenti. [PD; Foto: Udruga Srce]

Izbor Top teen modela 2018.

U nedjelju, 18. ožujka održat će se Izbor Top teen modela sjeverozapadne i središnje Hrvatske 2018. u organizaciji škole za manekene „RS Fashion modelling“ i pod pokroviteljstvom Grada i Turističke zajednice grada Sv. Ivana Zeline.

Ovogodišnji Izbor Top teen modela održat će se u Dvorani "Kraluš" Pučkog otvorenog učilišta s početkom u 18 sati. Nakon prošlogodišnjeg zagrebačkog, ove se godine ponovno održava u Svetom Ivanu Zelini, a program se sastoji od natjecateljskog i zabavnog dijela.

U natjecateljskom dijelu programa sudjelovat će dječaci i djevojčice koji će se natjecati u dvije dobne skupine, od 11 do 13 godina te od 13 do 15 godina. Svoja znanja i vještine predstavit će stučnom žiriju. Mladi manekeni i manekenke nosit će modele „Mistic exclusive“, a prezentirat će modne detalje: nakit dizajnerice Anđele Relković Paruž i Jagode Klasan; zatim pleteninu udruge "Kreativ ", torbice Galko, naočale Optike Kraljević i casually look Calleo Fortis. Za make up zaslužna je vizažistica Jana Domitrek.

U zabavnom dijelu programa nastupaju mali manekeni „RS Fashion modellinga“ i pjevač Darus Despot. Cijena ulaznice je 25 kuna. [PD]

Prehodale 799 kilometara u 30 dana

Naše sugrađanke, Ljiljana i Ema Džakić, prehodale su u rujnu 2017. godine jednu od najpoznatijih hodočasničkih pješačkih ruta Camino Frances. Svoje doživljaje podijelile su s velikim brojem posjetitelja na predavanju „Camino“ održanom sinoć u dvorani „Kraluš“ POU Sv. Ivan Zelina.

Nakon inspirativnog predavanja Maje Klarić, putopjesnikinje koja je također prehodala Camino, tri generacije jedne obitelji: teta, majka i kćer odlučile su krenuti na Camino.

Put dug 799 kilometara, od grada St. Jean Pied de Porta na jugu Francuske do Santiaga de Compostela u Španjolskoj, nije bio nimalo lagan. Susrele su se sa strahovima, bolovima u nogama, tremom, ali sve je to nestajalo, jer ih je na kraju dana dočekalo odmorište.

„Svaki novi kilometar, nova je panorama i tjera te da ideš dalje,“ – kazala je Ema Džakić.

Jednako tako, susrele su se s brojnim izazovima. Ponekad su jutra bila izazovna jer je bilo potrebno rano se probuditi. Krenuti već od 6 sati ujutro i razmišljati što je sve potrebno ponijeti od hrane i pića. Pobrinuti se za obrok. Ponekad su u jednom danu prehodale 38 kilometara, a nakon toliko prijeđenih kilometara počele su više cijeniti hranu i vodu.

Na svom putu susrele su mnoge zanimljive ljude, suputnike i hodočasnike. Doživjele fizičke i mentalne promjene. Upoznale Davida, čovjeka koji je odlučio širiti duh Camina i dočekati putnike/hodočasnike ne tražeći ništa zauzvrat. On ih je doista fascinirao, jer živi svoj put, a mjesto podsjeća na oazu i osjeća se poseban mir. Tada su shvatile: „Camino ti daje sve što ti treba.“

Na najvišoj točki Camina ostavlja se kamen, koji se simbolično ostavlja i onda se kreće dalje. Nakon mjesec dana hodanja, misa i zahvala u crkvi na hrvatskom jeziku, za mamu Ljiljanu bila je nagrada za sve prijeđene kilometre.

Nakon puta osjećaju se obogaćene tim iskustvom, a ovo inspirativno predavanje možda potakne još nekoga da se odluči otići na Camino. [KM; Foto: KM]

Turnir u beli Udruge "Srce"

Humanitarni turnir u kartanju bele u organizaciji Udruge "Srce" održat će se u petak, 23. veljače 2018. godine u restoranu "MB" s početkom u 18 sati.

Kotizacija po osobi iznosi 50 kuna. U cijenu je uključena i večera, a sav prikupljen novčani prihod namijenjen je Udruzi "Srce".

Svi zainteresirani prijaviti se mogu u restoranu "MB" u Sajmišnoj 13 F ili na broj telefona: 099/3013930. [PD; Foto: Udruga Srce]

U Blaževdolu red poezije, red glazbe

Sinoć je u caffe baru Alena Vodopijevca u Blaževdolu održana nezaboravna večer poezije i glazbe. Vodio ju je naš novi sugrađanin Marijan Grakalić, pjesnik i novinar, odnedavno stanovnik Blaževdola, okupivši na druženju sa zahvalnom publikom svoje prijatelje; pjesnike i muzičare. 

Opuštena i neformalna atmosfera, pomalo boemska, nalik atmosferi u kakvom montmartrevskom caffeu s početaka prošlog stoljeća, podsjetila me je na nekadašnja slična pjesnička okupljanja u zagrebačkom Tingl Tanglu s kraja šezdesetih godina (i opet prošlog stoljeća) pa je događanje bilo pravo osvježenje u današnjoj zelinskoj kulturi, kako po sadržaju tako i po broju okupljenih.

Zavidan broj prisutnih potvrdio je ono što već znamo, da je društveni život Blaževdolaca dobro organiziran i sadržajan. Pored domaćina Marijana Grakalića pjesme, svoje i tuđe, izgovarali su neponovljivi Enes Kišević, Dražen Katunarić, Lidija Puđak, Ivanka Blažević Kiš, Sanja Šantak, Dragan Vučetić, Ljiljana Lipova, Ivek Milčec i Milko Kiš. Muzicirali su saksofonist Hajrudin Pašalić, gitarista Milko Kiš iz benda Hladno pivo, na tamburici Božo Cakić, a na harmonici Andrej Vragotuk. Tehnikom je baratao Mladen Fučkan Ciki. Operne arije pjevao je bariton Neven Paleček Papageno.

Prema riječima Marijana Grakalića sinoćnjim događanjem započinje projekt ''Nedjeljom u Blaževdolu'' u sklopu akcije Zelina kreativa koju promiču Gornjogradski književni festival, DVD Blaževdol, Alen Vodopijevec i Pučko otvoreno učilište Sv. Ivan Zelina. Ideja projekta je približiti zajednici poeziju, književnost i umjetnost u javnim prostorima te za iduću nedjelju najavio događanje pod nazivom Poezija pod maskama. [RB; Foto: RB]

Turnir u beli Udruge "Srce"

Humanitarni turnir u kartanju bele u organizaciji Udruge "Srce" održat će se u petak, 23. veljače 2018. godine u restoranu "MB" s početkom u 18 sati.

Turnir se već tradicionalno održava sedmu godinu zaredom, a kotizacija po osobi iznosi 50 kuna. U cijenu je uključena i večera, a sav prikupljen novčani iznos namijenjen je Udruzi "Srce".

Svi zainteresirani prijaviti se mogu u restoranu "MB" u Sajmišnoj 13 F ili na broj telefona: 099/301-3930. [PD; Foto: Udruga Srce]

Učenici se uključili u projekt "Čitamo mi, u obitelji svi"

Razvijena čitalačka vještina prvi je uvjet za školski uspjeh, a dobar školski uspjeh uvjet je za životni uspjeh. Zato su se treći razredi Osnovne škole Dragutina Domjanića uključili u nacionalni projekt poticanja čitanja „Čitamo mi, u obitelji svi“.

Projekt je to Hrvatske mreže školskih knjižničara, udruge koja okuplja knjižničare osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj, a već sedam školskih godina (od 2011. do danas) potiče na čitanje mnoštvo učenika, njihovih roditelja i članova uže obitelji. Tijekom tog razdoblja u projektu je čitalo 30.400 učenika, oko 97.000 članova uže obitelji, a projekt je provodilo oko 600 knjižničara. Od šk. g. 2016./2017. projekt je uvršten u Europsku kampanju za poticanje čitanja ELINET-a (Europske mreže za poticanje pismenosti), a potporu je projektu dalo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja svojim pozitivnim mišljenjem i podrškom. Ove godine sudjeluje 139 škola, 253 razreda i 4420 učenika iz cijele Hrvatske.

U projektu sudjeluju učenici trećih razreda, njihovi roditelji i ostali članovi obitelji, učiteljice i školska knjižničarka. Cilj projekta je poticanje čitanja kod učenika trećih razreda (kako bi što bolje savladali tehniku čitanja), poticanje obiteljskog čitanja (jer roditelj je najbolji uzor za učenje čitanja) te promicanje školske knjižnice kao informacijskog središta škole koja promiče kulturu čitanja (nabava knjiga za slobodno čitanje).

Svaki učenik na pet dana kući nosi knjižničnu naprtnjaču – ruksak sa 7 potpuno novih zanimljivih knjiga iz različitih područja (zbirka priča ili igrokaza za djecu, strip ili grafički roman, roman ili zbirka poezije za odrasle, slikovnica, popularno-znanstvena knjiga, priručnik za odgoj i obrazovanje i knjiga za slobodno vrijeme). U tih pet dana učenik sa svojom obitelji čita najmanje 15-30 minuta dnevno, razgovara o pročitanome i na kraju u razrednu bilježnicu upiše svoj dojam o projektu, doda ilustraciju ili fotografiju. Nakon što naprtnjača gostuje kod svih učenika iz razreda, knjige se sele na police školske knjižnice gdje ih mogu posuditi svi učenici škole, a biraju se i nagrađuju najljepši zapisani dojmovi.

Zašto su članovi obitelji uključeni? Zato što učenici najbolje uče, primaju nova znanja, nove navike i nove ideje kroz pozitivan primjer roditelja (i ukućana). Pozitivan stav prema čitanju i knjizi te primjer roditelja koji uživa u čitanju i vrednuje knjige kao nešto pozitivno potiče dječji interes za čitanje i knjigu.

Nakon što učenici u prvom razredu osnovne škole nauče čitati, jako je važno da im možemo ponuditi zanimljivu literaturu za čitanje. No, koje god aktivnosti poduzimali školski knjižničari radi poticanja čitanja, radi stvaranja navike čitanja i otkrivanja čitateljskih estetskih užitaka, sve su one veoma ograničenog dometa, ako učenici prikladne poticaje ne dobivaju i u svojoj obitelji – zato što učenici nižih razreda uče ponajprije oponašanjem, a sve do puberteta glavni su im uzori i autoriteti njihovi roditelji. Nema kvalitetnijeg poticaja i učinkovitije metode svladavanja tehnike čitanja, nego kad učenik svakodnevno gleda svoje roditelje kako čitaju i kako uživaju o pročitanomu štivu.

Projektom „Čitamo mi, u obitelji svi“ roditeljima se skreće pozornost na činjenicu koliko je vrijedno i nezamjenjivo da tijekom svih nižih razreda budu uzor svojoj djecu u čitanju, umjesto da ih tjeraju na čitanje. No, ovim projektom roditeljima se ne skreće samo pozornost na važnost čitanja već ih se veoma efikasno pridobiva da tijekom pet dana na različite načine čitaju sa svojom djecom te da tako provodeći vrijeme dožive lijepe trenutke koje će dugo pamtiti. Hoće li možda promijeniti i svoje navike – ostaje na njima, no školski im knjižničar nije samo rekao što je dobro za njihovu djecu, već ih je uputio što da čine i motivirao da kroz pet dana taj model i iskušaju.

Ovaj projekt istodobno promiče važnost školske knjižnice u odgoju i obrazovanju učenika, u izgradnji njegove osobnosti i estetskog užitka koji proizlazi iz čitanja. Napomenimo i da je projekt financirala bivša gradska vijećnica Martina Dragija Kostić koja se odrekla dijela vijećničkih naknada u korist školske knjižnice te tako pokazala da prepoznaje, potiče i želi promovirati čitanje u obitelji kao važan i nezamjenjiv vid odgoja budućih čitatelja, i da itekako shvaća kako financiranjem školske knjižnice namjenskim sredstvima, ne samo za lektiru, već i za sve ostale predmete, a posebice za rekreativno čitanje (čitanje iz užitka), ulaže u budućnost djece.

Veliko je uzbuđenje i veselje vladalo u pet trećih razreda kada im je školska knjižničarka Maja Hunjadi Barišić donijela njihove naprtnjače, pokazala sve knjige i uputila ih u projekt, a prvi ih učenici odnijeli kući. Učenike su najviše razveselili grafički romani Tom Gates i Gregov dnevnik, slikovnice o zmajiću Kokosu i Findusu, Iluminatura i male 3D enciklopedije. Jedva čekamo čuti i vidjeti što kažu o projektu i obiteljskom čitanju!

Tekst: Maja Hunjadi Barišić, školska knjižničarka

 

Zelinski fašnik 2018.

Manifestacija "Zelinski fašnik" i ove godine održat će se na središnjem gradskom trgu, Ante Stračevića u subotu, 10. veljače.

Zabavni program počinje nastupom fašničkih grupa škola i vrtića s početkom u 12 sati, a nastavlja se dolaskom fašničke povorke na trg u 13 sati.

Večer je rezervirana za tradicionalno "spaljivanje fašnika" i Ples pod maskama uz grupu KIM u vatrogasnom domu u Biškupcu. [PD]

Vincekovo u Zelini

Kako to nalažu stari vinogradarsko – vinarski običaji, 21. siječnja 2018. godine obilježit će se Vincekovo; početak nove vinogradarske godine.

Vinari će posjetiti svoje vinograde, zaliti koji trsek dobrom vinskom kapljicom, darivati ga domaćom kobasicom te odrezati prve rozgve sa reznika i ponijeti ih kući kako bi im, nakon dva-tri tjedna u peharčeku s vodom, pokazale kako je trsje prezimilo ovu zimu.

Domaćin ovogodišnjeg obilježavanja „Vincekova“ u Svetom Ivanu Zelini bit će Udruga vinara i vinogradara „Brina“, a prigodni običaji bit će obavljeni u vinogradu člana udruge.

Nakon svete mise i rezidbe trsova očekuje Vas veselo druženje uz „Brina bend“.

26230279_1878875082423268_241336253985642306_n.jpg